onsdag 22 augusti 2018

Dagens skola - ett stort jävla problem!

"Håll käften din jävla böggubbe!"
Efter att ha bett eleven 3-4 gånger att stänga ihop datorn för att kunna ta till sig undervisningen blev det droppen.
Han tog tag i elevens stol och drog den - med elev på - mot dörren. Han öppnade dörren och stjälpte ut den storvuxne eleven ut ur klassrummet.
Han blev uppkallad till rektorn.
På väg upp till rektorn mötte han en elev som var kompis till den utstjälpte eleven. Kompisen deklarerade att han minsann visste vad som hänt, och skulle det hända igen skulle han slå in skallen på läraren.
Väl hos rektorn berättade läraren om hotet han mött på vägen och vad som hänt under lektionen.
"Du blir avstängd resten av veckan så får utredningen påvisa hur vi går vidare. Jag har upprättat en kränkningsanmälan som ska gå till HR."
Läraren fick en varning för att han kränkt eleven genom att "fösa" ut eleven ur klassrummet.
--------
En rektor som vägrar sätta betyg på elever som knappt deltagit i undervisningen blir anmäld för kränkning. En extern rektor kallas in och sätter godkänt på eleverna som hon inte ens vet vilka de är.
Skolverket tillkallas, men bollar tillbaks ärendet till kommunen som åläggs att utreda sig själva.
Rektorn som vägrar sätta betyg på de frånvarande eleverna får en varning.
--------
Lärare ber elev sluta prata i och stänga av telefon för de har arbete att göra på lektionen. Eleven vägrar och säger till polaren i telefon att "Jag kommer och hämtar dig!".
Läraren försöker hindra eleven från att lämna lektionen, varpå eleven tar strypgrepp på läraren och säger "Jag ska sparka in tänderna i käften på dig!"
Läraren anmäler till rektorn att han blivit hotad och tagen strypgrepp på. Rektorn ringer polisen och återkommer sen till läraren och meddelar att elevens föräldrar gjort en motanmälan då eleven hävdar att läraren hållit tag i eleven.
Båda polisanmälningarna läggs ner, men innan dess har skolan anmodat läraren att säga upp sig - eller så ska denne bli avskedad.
Eftersom det ser illa ut att ha blivit sparkad så går läraren med på att säga upp sig.
Läraren mår idag mycket dåligt och orkar inte driva fallet vidare, trots att han är säker på att han inte gjort nåt fel.
--------
--------
Jag har idag fått insikt i hur det kan vara att vara lärare. Visserligen ensidiga historier, men det vittnar ändock om en sjuk kultur där eleverna har makten - bland annat genom kränkningsanmälningar - och läraren saknar befogenheter att hålla ordning.
Jag förstår helt och fullt att vi har lärarbrist. Vem fan vill jobba på de premisserna?
We have a problem.

En text, skriven av Åsa Tallroth

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar