torsdag 25 april 2019

Häxjakt förr och nu


På 1600-1700-talen hade vi barn som pekade ut vilka som var häxor och därför skulle brännas på bål, barn talade sanning och kunde se det vuxna inte kunde se. Trodde man, då.

Känns historien igen?
En flicka som kan se CO2-molekyler och som reser runt i världen och pekar ut de onda?

Visgosse var ett barnvittne under de häxprocesser som hölls under det stora oväsendets tid i Sverige under senare hälften av 1600-talet. Dessa visgossar var vanligen kringstrykande, föräldralösa pojkar som såg sig en möjlighet att tjäna pengar. De kallades även "trollgossar".
Pojkarna kallades för visgossar just därför att de kunde "visa" vilka kvinnor som var häxor.
Eftersom den huvudsakliga anklagelsen mot häxor under denna tid var att de kidnappade barn som de förde med sig till Satan i Blåkulla, var vittnena oftast barn. Under häxprocesserna i Torsåker fick två visgossar stå vid kyrkporten och peka ut häxor på de kvinnor som gick in i kyrkan. Genom kringvandrande tiggarpojkar spred sig också hysterin, då föräldrar, som hört ryktena och var oroliga för sina barn, gav tiggarpojkarna mat mot att de pekade ut traktens häxor. På detta sätt kom häxprocesserna till Västerbotten och Uppland.

Barnens vittnesmål gav oftast ett liknande vittnesmål om Blåkulla:
På Blåkulla festade man som på ett bondbröllop, man drack och åt och dansade och hade sex till ljuset av ljus som stuckit i kvinnors slidor medan Djävulen låg under bordet och skrattade så rummet dånade och helveteselden pyrde upp genom ett hål i golvet där man kunde se de pinade själarna i helvetet. Man dansade med ryggen mot varandra och gjorde allt baklänges mot hur man gjorde i verkliga livet, gifte sig med flera personer samtidigt och hade sex med Satan och djävlarna vars penisar var kalla och vars sperma var vatten och födde sedan grodor som sopades upp från golvet och maldes till smör. Då man sedan vaknade värkte kroppen, maten man åt hade försvunnit och gjort en hungrig och de gåvor man fått hade blivit spån.

Ett intressant fenomen var att barnen, förutom Satan och demoner, också sade sig ha sett änglar i Blåkulla. Vägg i vägg med Satans matsal låg änglarnas kammare Vitkulla, inredd med bänkar som i en kyrksal och helt och hållet i vitt från golv till tak, varifrån Gud i en grå kåpa och grått skägg ("precis som herr Olof i Mo") ropar till dem "Kommen hit i ären mina barn". Änglarna hade fågelklor till händer och fötter, några flög omkring och de var klädda i vitt linne, mässärkar och snäva byxor, och de slog satansmaten ur händerna på barnen, grät tårar stora som ärtor och bad dem bekänna så att häxorna kunde utrotas och sände med budskapet att människor inte skulle arbeta på torsdagskvällar, inte använda mössor med krusade tröjärmar och inte sälja tobak till överpris.
(Texten lånad från FB-siten "Klimatbalans")
Idag heter den nya "religionen" Klimathotet. Som i andra religioner och sekter handlar det just om att tro, eftersom ingen kan veta hur klimatet blir i framtiden. Vad vi vet är att klimatet alltid, genom årmiljonerna, har varit föränderligt och växlande. Istider har avlösts av varma perioder - om och om igen. Och så lär det fortsätta, oavsett vad människan gör eller kommer att göra.

Och detta med CO2, koldioxidutsläppen. Lek med tanken att vi plötsligt kunde utrota och ta bort all koldioxid från Jorden. Vad skulle hända då? Jo, allt växt- och djurliv skulle dö ut. Koldioxid är ju "livets gas", en förutsättning för allt levande, en del av fotosyntesen. Ju mer koldioxid, desto grönare och växtrikare värld. Det är ju inte för inte som odlare med växthus skickar in extra koldioxid i sina växthus för att få bättre skördar. 

(F ö är koldioxid en helt osynlig gas, så när Greta Thunberg påstår sig kunna se hur gasen strömmar ut från skorstenar, trafik och annat så kan det dessvärre bara tyda på en mental rubbning hos den stackars tösen...)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar