måndag 16 december 2019

Om "Klimatbluffen"

Jag har svårt för att släppa väder... Nej f-n, det har jag inte! Tvärtom! Däremot svårt att släppa debatten kring klimatet och klimatfrågorna. Här är ett mycket klokt inlägg, skrivet av Jan Ohlsson:

Jag är närmast glad att Madridmötet om klimatet blev ett totalt fiasko. Det visar att det fortsatt finns länder som har förståndet i behåll. Däremot tror jag på en klimatförändring. Men är djupt oense om att det finns ett klimatnödläge. Högst seriösa forskare har delade meningar om vad vi kan och ska göra. Men det börjar bli allt klarare att klimatets talibaner ljuger om en rad saker. 
1) Oceanerna stiger inte alls som påstått. En seriös forskare som Lennart Bengtsson visar enkelt att havet inte är en vattenspegel på en bassäng som blir överfylld. Havens olika djup, strömmar, jordens rundning, tidvatten, väder; allt gör att jorden själv jämnar nivåerna, med lokala översvämningar som följd. 
2) Detta beror förstås även på att glaciärer smälter, men inte överallt och totalmängden is minskar alltså bara här och var, just nu ökar den åter på Grönland och i Antarktis, men minskar över Norra Europa och Sibirien. 
3) Alltså finns ingen "tipping point" 
4) Inte minst för att temperaturen inte heller ökar historiskt mer än den redan varit på, mer än lokalt, vilket i sig kan vara katastrofalt här och var 
5) Färre människor än någonsin flyr klimat, men eftersom vi är fler (alltför många...) flyr många väderfenomenen 
6) Aldrig har så få dött av klimat ...

Ja, det finns mer, men kanske räcker. Under tiden stänger vi ner kärnkraft och driver mer på kol. Koldioxiden är inte heller oomstridd. Den kan t o m vara till godo; ökar grönska, minskar upphettning. Så Madridmötet var onödigt. Utsläppen kommer öka en tid. T o m Greta har fattat det. Hon har helt accepterat att utvecklingsländer kommer öka utsläppen ännu en tid. Men att säga "utvecklingsländer som Indien och Kina" är något de säkert tar för en förolämpning och grovt lika felaktigt som att skicka ut reklambilder sittande på ett smutsigt tåggolv när man har platser i första klass. Det har liksom Kina också, Så Europa ska inget avstå åt Kina. 
Den grava vänstersväng som klimatrörelsen gör borde vara den sista spiken i kistan. Vi behöver inte leva i en totalitär kommuniststat och har andra problem än klimatet som också kostar. Och om vi så slopade allt flyg i hela världen imorgon dag skulle inte jordens temperatur minska ett enda dugg, enligt seriös forskning. Politisk klimatforskning är inte seriös. Miljöforskning ska alltid följas av teknisk utveckling. Politiska straffåtgärder och skatter försämrar både klimat och samhällsklimatet människor emellan. Det kan fastslås som ett faktum. 
Det räcker med dravel nu!

Några intressanta citat:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar